Majestát bez koruny. Jistota. Objetí. Vzpruha a povzbuzení.
Achtele, Bilovice. Spraš. Tramín.
UMAMI vzniklo původně jako víno pro doprovázení asijské kuchyně, kterou s mou ženou tak milujeme a často vaříme. (Cherchez la faim!) Dříve cuvée, teď čistý Tramín – jedna z nejstarších odrůd vůbec a předek mnoha dalších, takže sud s ním vnímám ve sklepě vždycky jako takovou “královnu matku”.
Vinice Achtele ho umí “udělat” krásně vyváženě a ukázat jeho aromatickou i svěží stránku. Je to historická poloha tvořící přírodní amfiteátr, což přirozeně vede k menšímu proudění vzduchu a sklonu k botrytidě v níže položené části vinice, zatímco horní část zraje pomaleji. Tento kontrast se snažíme uchovat v samotném víně – výsledkem je nečekaná harmonie opulence a rázné kyseliny, která neustále vybízí k opakovanému zkoumání.
Kde to sehnat? Zeptejte se mých distributorů, nebo si pořiďte naši novou White Label degustační sadu s výtečným ročníkem 2021.
White Labels,“nejvyšší polička" vín Nestarec. Naše nejzajímavější mikrolokality, staré keře, často smíšená výsadba. A jejich unikátní energie, zachycená pomocí nejjemnějšího zacházení a několikaletého nerušeného zrání ve sklepě. Minimální manipulace, maximální genius loci.
Hledání elegance při vší naší nedokonalosti, purismus uvnitř i navenek, otisk místa i vší naší práce a know-how, za kterými si stojím. I proto ta jednoduchost a linka Nestarec – můj podpis na etiketě. Tak dlouho jsme z ní odebírali věci, které nejsou podstatné, až zbyl jen Nestarec a jméno cuvée. Protože dokonalost není, když už nemůžeš nic přidat, ale když už nemůžeš nic ubrat, jak se říká.
Nedělám machra a přiznávám, že jsem k tomu musel dospět - i moje cesta byla lemovaná zlatou ražbou a kudrlinkama jak na parte. Víno na kar, překřtil to tehdy jeden můj kamarád. Vzpomínám na to ale rád, je to součást mého vývoje. Jako Edith Piaf: ničeho nelituju.