Nebourej. Transformuj. Finesa a vibrace. Radost.
Stará Hora, Žižkov. Spraš a písek. Riesling & friends.
Když v roce 2015 kvasila ve sklepě první edice tohoto vína, voněla a chutnala po jalovci. Všichni na to pořád chodili a říkali tomu GinTonic, jemná hořkost v chuti byla přímo toniková. Byl to pracovní název, který jsme měli napsaný na sudu, ale samozřejmě vínu už zůstal.
Původně založeno na Sauvignonu, který ale vůbec nevoněl ani nechutnal jako klasická představa o SB. Od ročníku 2018 děláme G&T ze dvou kousků skvělé staré vinice Stará Hora, kde spolu rostou Sauvignon a Rýňák vysazený v 80. letech, a přes 45 let starý Pinot Blanc, který tam dává opravdu výborné výsledky. Vlivem stáří keřů a větší choulostivosti Sauvignonu postupně na vinici i ve výsledném cuvée převažuje Riesling, což G&T myslím extrémně sluší. Přispívá k jeho jasné struktuře, jiskře a potenciálu pro zrání, aniž by přitom ztratilo na svojí typické "plnotučnosti" a hloubce. Krásný balanc prostě, víno plné finesy, energie i radosti.
Kde to sehnat? Zeptejte se mých distributorů, nebo si pořiďte naši novou White Label degustační sadu.
White Labels,“nejvyšší polička" vín Nestarec. Naše nejzajímavější mikrolokality, staré keře, často smíšená výsadba. A jejich unikátní energie, zachycená pomocí nejjemnějšího zacházení a několikaletého nerušeného zrání ve sklepě. Minimální manipulace, maximální genius loci.
Hledání elegance při vší naší nedokonalosti, purismus uvnitř i navenek, otisk místa i vší naší práce a know-how, za kterými si stojím. I proto ta jednoduchost a linka Nestarec – můj podpis na etiketě. Tak dlouho jsme z ní odebírali věci, které nejsou podstatné, až zbyl jen Nestarec a jméno cuvée. Protože dokonalost není, když už nemůžeš nic přidat, ale když už nemůžeš nic ubrat, jak se říká.
Nedělám machra a přiznávám, že jsem k tomu musel dospět - i moje cesta byla lemovaná zlatou ražbou a kudrlinkama jak na parte. Víno na kar, překřtil to tehdy jeden můj kamarád. Vzpomínám na to ale rád, je to součást mého vývoje. Jako Edith Piaf: ničeho nelituju.