To zas bylo! Šató Nestarec, Ročník 2023
29.12.2023
Ohlédnutí se za tím nejzásadnějším a nejradostnějším, co se u nás v Bílovicích (i jinde, ale s námi) odehrálo v nabitém roce 2023.
Mám v sobě nastavené, že se dívám vždy do budoucna. Nechci trávit moc času dojímáním se nad tím, co se povedlo a trápením se nad tím co ne. Stejně to nezměním, radši koukám dopředu. A rekapitulací se s koncem roku vždycky vynoří jak nas... Nicméně, zastavit a ohlédnout se má něco do sebe kvůli uvědomění si, kolik dobrého a krásného toho v životě člověk má. Vděčnost, radost. A celý tento magazín a newsletter vznikl koneckonců i jako můj deníček, záznam překotného plynutí času, ke kterému se můžu vracet.
Takže tady jsou naše highlighty roku 2023. Aneb co mi nejvíc utkvělo v paměti a chci, aby mě v ní hřálo i nadále:
- s Mirou v Portugalsku. Čas strávený spolu, sami ve dvou. (Rodiče malých dětí pochopí.) Lazy days. Flákání a objevování. Zamilování se do této země. Senhor Uva a Boavista social club jsou naše nejlepší tamní objevy.
- 24 hours in Oslo. Jel jsem podpořit Nebbiolo Wines, svého norského distributora. Aneb když se pozdě večer ve winebaru (Nektar) seznámíš s umělcem (Ma$a) a vznikne z toho něco hezkého (k dnešnímu dni 2 crazy limitky pro norský trh, pojmenované po místě svého vzniku).
- LDBB. Spolupráce, která mi hodně vyhovuje. Vidíme hodně věci s klukama z La Degustation dost podobně. 4 sudy jen pro ně do dnešního dne, včetně 2 úplně nedávno nalahvovaných bílých Samsa a XOXO. Více jsme se o tom rozepsali tady v článku.
- Porýní po vinařsku - každoroční výlet naší moravské vinné partičky za inspirací a novýma kamarádama, kteří dělají věci jinde/lépe/jinak. Zápisky z cesty zde.
- Nestarec newsletter! V dubnu 2023 jsme poprvé poslali The Crop, náš pravidelný měsíční newsletter o tom, co se děje "za scénou" našeho šato i v mojí hlavě. Velký kredit a poděkování mé kolegyni Lucii, která za tím celým stojí. Není to skvělé, když vás někdo/něco každý měsíc nutí k rekapitulaci toho, co máte za sebou, a dává vám příležitost k rozhovorům s inspirativními lidmi? Pokud ještě nejste in, můžete se přihlásit k odběru tady.
– Nové vinice. Na jaře jsme ze své vlastní masální selekce starých Frankovek vysázeli úplně novou vinici. Vysoká hustota, double planting. Investice do budoucnosti, na kterou jsem doslova vysazený. Sepsal jsem to tehdy sem.
A jakožto neodnaučitelný milovník starých vinic nemůžu nezmínit svůj letošní úlovek do šperkovnice. Starou trať Neuburku, kolem které jsem chodil roky jako mlsný pes a nakonec se mi podařilo ji koupit. Podle předchozího majitele jí říkáme Křížák. 60 let staré, nádherné keře, úplná umělecká díla. Jestli to budu schopný udělat aspoň tak dobře jako pan Křížák, máme se na co těšit. Něco, co udělá náš TRBLMKR ještě o kus lepším.
- Mira a její stejnojmenná vína. Spuštění dlouhodobého snu, realizace něčeho, o čem jsme spolu s mou ženou dlouho mluvili. Učení se od sebe navzájem. Nový směr. Radost. Společný čas. Radost z toho, že neřezané, bujné vinice fungují velmi dobře. Jsou volné, stejně jako naše ruce i myšlenky v celém tomto projektu – víc o Miře & vínech na jejím webu.
- Alma Prague. Nová restaurace / wine bar / zjevení v centru Prahy. Skvělý a velkolepý prostor, skvělý koncept, kde se vypije takové množství 380V (i našich ostatních vín), že hlášku jejich sommeliera Dragana Bogdanoviče "nelejte tam ten Danger z oken, chlapi" beru jako humor jen napůl. Pozvání na jejich "komponovaný večer" This is Nestarec na začátku srpna mě i Miru po letech donutilo opustit jeskyni a prezentovat naše víno v Praze. Radost ze setkání, kterou jsem poté nadšeně opakoval při degustacích u svých dvou pražských dlouholetých parťáků, Veltlínu a ve Fajnšmekru. Že já to nedělám častěji!
- Symposium Pestrá vinice. 11/8 se k nám do Betonárky sjeli všichni, co nechtějí mít na vinicích monokulturní (s)poušť. Spojování lidí feat. Čulík & Plenér. Krásná myšlenka. Budoucnost. Důležitost. Mluvení, ale i postupné přeměňování slov v realitu. Teorie bez praxe nestačí. Lenka Požárová o tom napsala krásnou reportáž do Reportéra.
- Chateau 2.0. Neverending story letos pokračovala novou velkorysou halou pro zrání vína v sudech i úpravou prostoru, kde přijímáme hosty a prodáváme víno "ze dvora", obojí ve spolupráci s designérem a věrozvěstem upcyclingu, mým kamarádem Josefem Rozehnalem z Nahaku (se kterým jsme pro magazín mimochodem dělali rozhovor na jaře, přečtete si ho tu). Jedna z mnoha, mnoha etap zvelebování prostoru, kde trávíme hodně času. Hraní si a reinvestování každého vydělaného eura zpět. Ještěže cesta je víc jak cíl.
- Sklizeň mezi highlighty nemůže chybět, a ta 2023 obzvlášť. Skvělá sklizeň, při které jsem se cítil opravdu dobře. Živý. Svůj. Vína, které jsou relativně rychle hotová. Nízký alkohol, krásná kyselina. Pitelnost. Otevřenost. Vnímání a přítomnost. Práce rukama. Práce s třapinou. Víc o tom jsem napsal tady.
- Ó Kanado Rychlý listopadový průlet u příležitosti tamních RAW wine fairs. Montréal po 7 letech, jako vrátit se domů k rodině. RAWdině :) K tomu Toronto a Ontario poprvé. Dobití baterek lidmi. Neskutečné znalosti o naturálním víně, kamkoli jsem přišel, věděli o Nestarcovi snad víc, než já. Dream market. Děkuju svým distributorům za perfektní práci. Kdybyste se náhodou chystali tím směrem, sepsal jsem pár highlightů z výletu.
- Winter release. To jsme si ale udělali radost! Nalahvovali jsme a vypustili 6 vín, která jsou aktuálně v nejlepší kondici. Klasiky i 2 úplně nová vína, na které sbírám skvělé ohlasy – v tomhle packu si naše magnificent 6 můžete projít komplet.
- Limitky. Dva sudy. Oranžový Kitsch Deluxe a červená Honda Civic Frankovka. Sběratelská věc. Potěšení. Malá série, ani jednoho není víc než 300 lahví. Výjimečnost. Zábava a vytržení z rutiny, i díky krásným etiketám – Honda jich má díky naší skvělé grafičce Kláře Zápotocké hned několik na výběr, jedna víc HC než druhá; "Kýč" dostal díky subverzivnímu humoru francouzské sochařky Soasig Chamaillard na etiketu opravdové umělecké dílo. Spolupráce, jaké určitě chceme opakovat. Pořiďte si naše umění domů .)
Provokovat náhodu. Asi tak nějak bych popsal naše počínání v roce 2023, kdybych to měl shrnout. Čím dál víc si uvědomuju, že necháváme spoustu věci náhodě. Zcela cíleně. Jdeme ji naproti. Náhoda vždy přinesla nejzajímavější věci. Snažíme se ukrást okamžik. Stav krajiny a stav naší duše. Dřív jsem si myslel, že si umím naprojektovat víno, jak by mělo přesně vypadat. Zjistil jsem, že to neumím a ani mě to nebaví.
Byl to pro nás rok úspešný. Náročný, ale úspěšný. Naučili jsme se spoustu nových věcí a seznámili jsme se s mnoha zajímavými lidmi. A to beru jako největší úspěch. Doufám si tvrdit, že jsme vytvořili spousta krásy. To je něco, co vnímám v poslední době jako největší společenský deficit. Myslím krásu. Málo se o ní mluví. Každý si ji chrání v sobě, ukrytou hodně hluboko. Chceme přinášet víc krásy na každodenní stůl.
Takže díky, 2023, byls dobrej! S radostí hledíme do 2024 a doufám, že i vás v něm čeká spoustu KRÁSNÝCH věcí.