Forks & Knives Bílé
Dance me to the end of wine
Veltlín, Vlašák a Neuburg. Bílovice, spraš.
“Vidličky” jsou pro mě zásadní víno, protože představují moji vizi tradičního, vyváženého a bohatého vína z obou našich zásadích vesnic – bílé z Velkých Bílovic, protože naše milovaná spraš, a červené z Moravského Žižkova, jehož jílovitá půda je pro něj ideální.
Tento důležitý posun, kterému osobně říkám Vidličky 4.0, přišel s ročníkem 2020. Odhodlal jsem se osekat je na dřeň a vložit do nich toto daleko větší poslání, než měly před tím. Osekat všechny aromatický odrůdy, karboniky, stylistiky, skincontacty a cílený projev. Doteď mám samozřejmě rád všechny předchozí ročníky, každý měl svý místo. Ale Vidličky, které chci dělat teď, by měly být víc "vesnický víno" v tom nejlepším slova smyslu. Skvělý poměr ceny k tomu, z jakých vinic pochází surovina, totiž několika bílovických poloh starých minimálně 25 let, včetně našich top tratí používaných jinak do White Labels vín.
Kde to sehnat? Zeptejte se mých distributorů, nebo si je pořiďte v rámci jednoho z našich degustačních balíčků.
Ke stažení:
Proč Forks & Knives? Tuto myšlenku jsem nosil v hlavě fakt dlouho. Strašně mě tehdy v roce 2012 s... štvalo, že se v Česku nejdřív jí a až potom pije víno, ne dohromady jako je to běžné jinde. A hlavně – pro mojí rodinu je víno potravina, každodenní součást našeho stravování. Ne něco extra, co si otevřeš v nedělu po obědě a dáš si šťopičku, jakože pozor slavíme. Ne něco, co je stylově nebo cenově nedostupné. A takové chci dělat i víno. Pro pití, pro stolování, pro každý den.
Proto Forks and Knives, Vidličky a nože. S etiketou od Justine Saint-Lo, francouzské ilustrátorky, sestry skvělého loirského vinaře Francoise Saint-Lo a kamarádky mojí francouzské distributorky Fleur, se kterou jsem ji tehdy zároveň potkal, na vinném festivalu v Kolíně nad Rýnem. Prostě se to tenkrát v roce 2014, kdy jsem dělal první ročník “Vidlí”, všechno tak nějak sešlo, přesně jak to mám rád.